keskiviikko 25. heinäkuuta 2007

Loma jatkuu, Dublin kutsuu...


Eli blogihiljaisuus jatkuu vielä tovin. Viikonloppuna lennämme sinivalkoisin siivin Dubliniin. Jännityksellä odotamme erityisesti sitä onko ilmojen haltijat puolellamme, Irlanti tunnetusti saa tuulta ja sadetta osakseen ihan riittämiin. Saa nähdä millaisiin kulinaarisiin seikkailuihin siellä päädymme. Mutta raporttia tulossa myöhempänä ajankohtana.

perjantai 20. heinäkuuta 2007

Ravintolakriitikontynkä

Ravintola Paninissa
Iittalassa

Tuli tuossa loman aluksi heti kierrettyä paikkoja ja parissa paikassa syötyäkin hiukan paremmin. Ensinnäkin teimme äidin kanssa lenkin Nuutajärvi-Iiittala-Humppila. Ihan tuollainen huvitteluajelu oli kyseessä. Iittalassa söimme Lasimäen omassa ravintolassa. Suhtauduin melko kriittisesti kyseiseen ravintolaan, sillä ennakkokäsitykseni oli, että kun paikka on ainut ruokala niillä kohdin, voi ruokana tarjota lähes mitä laitosruokaa tahansa. Olin väärässä. Itse valitsin listalta kasvispihvit, perunakakkua ja kanttarellikastiketta marinoitujen kasvisten kanssa. Hinta ja laatu kohtasi kivasti. Olikohan annoksen hinta n. 10 euroa. Perunakakku oli ihanaa! Kasvispihvit maistuivat juureksille, ja olivat paikanpäällä tehtyjä. Kaiken kaikkiaan hyvää ruokaa. Ei superia mutta maukasta.

Seuraava ravintolareissu olikin sitten Turussa. Olen jo kerran aiemmin käynyt ravintola Paninissa, joka teki vaikutuksen jo silloin. Onnekseni en joutunut nytkään pettymään. Paikan lista on niin herkun kuuloinen, että valinnan vaikeus iskee pakostakin. Tällä kertaa otin kasvis paninon (ei paninin). Ihana täytetty leipä, jossa oli chilillä maustettua papua, fetaa, salaattia, pestoa. Yksinkertaista mutta hyvää. Leipä tehdään paikanpäällä ja on maukasta jo itsessään. Palvelu on rennonletkeää, mistä minä pidän. Korostan, palvelu on hyvää, mutta ei mitään tärkeilyä. Panino maksoi muistaakseni 9,20€. Ystäväni söi kana paninon, joka myös oli kuulemma herkkua. Täytyy vielä mainita, että pizzat Paninissa ovat myös ihania. Suosittelen tätä ravintolaa lämpimästi.
http://www.panini.coderum.com/

torstai 19. heinäkuuta 2007

Mansikkaherkku


Ensinnäkin pitää pahoitella bloggailuhiljaisuutta. Kesälomalla on niin paljon tekemistä, että millään ei aina tahdo ehtiä koneen ääreen. Mutta täällä sitä taas ollaan! :) Tämä mansikkaherkku syntyi hiukan vahingossa jämistä. Olen vastaavannäköisiä viritelmiä nähnyt lehdissäkin, mutta olen ne jotenkin sivuuttanut. No, nyt sattui niin sopivasti, että minulla oli mansikoita, loppu paketti Digestive-keksejä ja turkkilaista jogurttia tonkan pohjallinen. Jotenkin muistui siinä kaapin tyhjennyssessiossa mieleen tuollainen kerrosjälkkäri. Niinpä sekoitin turkkilaiseen jogurttiin vaniljauutetta ja sokeria niin, että maku oli makeahko,mutta ei makea. (Myöhemmin olen korvannut uutteen vaniljasokerilla ja sekin toimii hyvin.) Eli kulhoon tai lasiin laitetaan kerroksittain keksinmuruja (ei kovin pieniä), mansikkalohkoja ja turkkilaista jogurttia. Tämä herkku kannattaa syödä nopeasti, ennen kuin keksit pehmenevät. Maistuvat nimittäin rapeina parhailta.

torstai 12. heinäkuuta 2007

Pitaleivät ja tzatziki


Teki mieli nopeaa, suht kevyttä ruokaa. Mielessä oli hautunut ajatus lihapulla/soijapyörykkä täytteisistä pitoista. Sitten eräänä kertana kaupassa tartuin turkkilaiseen jogurttiin. Purkin kannessa oli ohje tzatzikille. Ohjeesta innostuneena päätimme valmistaa pitoja tzatsikilla. Minä puolittelin omaan 'taskuuni' soijapyöryköitä, Hassunassu teki saman Kivikylän lihapyöryköillä. Ahkera olisi tehnyt itse lihapullat... Lisäksi tomaattilohkoja ja sipulia. Sitten vaan tzatzikia 'joka väliin'. Ai että maistui! Varsinkin tzatzikista taisi tulla uusi suosikki. Olen karsastanut sitä turhaankin tuoksujen takia. Itse tein muuten tzatzikin niin, että korvasin valkosipulinkynnen valkosipulirouheella, jonka toivoin tuoksuvan vähemmän. Tiedä sitten siitä, mutta ytyä kyllä riitti. Mutta tässä tzatzikin ohje.

Tzatziki

Raasta 150g kurkkua karkeasti ja mausta suolalla. Anna valua siivilässä. Sekoita kurkkuraaste, 2dl jogurttia, 1 maustemitta mustapippuria, 1 puristettu valkosipulinkynsi, 1 maustemitta viinietikkaa ja 1rkl oliiviöljyä.

maanantai 9. heinäkuuta 2007

Kesän satoa...



Pakko laittaa pari kuvaa parvekkeen antimista... Tällä hetkellä viljelyksessä on amppelitomaattia, kirsikkatomaattia, minitomaattia (kuvassa)(ja minäkö muka hulluna tomaattiin?!?), mangoldia, persiljaa, sitruunamelissaa, rosmariinia, salviaa, timjamia, meiramia, rucolaa, paprikaa ja basilikaa (kuvassa). On niin hauska seurailla kasvien kehitystä. Iloinen ylläri oli, että paprikassani on pieni vauvapaprika tuloillaan. Täytyy helliä sitä, että saisimme ihka oman ekan paprikan. Aiemmin en olekaan paprikaa kokeillut kasvattaa.

Porkkana-Caroliina


Uusi tuttavuus tämän kesän grilliruokiin tuli Kasvisgallerian Porkkana-Caroliina 'makkaroista'. Kyseessä on siis lihaton, porkkanapohjainen 'makkara'. Olen tätä nakintynkää kauan etsiskellyt, mutta täältä peräkyliltä niitä ei ole löytynyt. Porin Prismasta sitten bongasin Caroliinat. Minulla on suoraan sanoen hirveitä kokemuksia Tofu-grilleristä, joten aika skeptisellä mielellä lähdin näitä porkkananakkeja maistelemaan. Voittavat kyllä minun asteikollani Tofu-grillerit 6-0! Vielä olisin toivonut hiukan mausteisempaa makua, mutta ihan miellyttäviä näinkin. Aika varovasti käyttäisin mausteisia lisäkkeitä, jotka peittävät porkkanan maun, jota siis itse makkarassa ei olla piiloteltu. Rakenne on jännän napsakka, väri houkutteleva. Haluaisinpa maistaa saman sarjan tomaattimaustettua Caroliinaa (tomaattihullu kun olen). All in all; kiva, uusi tuttavuus, kokeilemisen arvoinen.

tiistai 3. heinäkuuta 2007

Äidin ja Hulimuntterin kakku (vadelma-valkosuklaakakku)


Tämän kakun kehittelin äitienpäiväksi. Ja koska kakussa on kaksi eriväristä ja tyylistä kerrosta annoin nimeksi äidin ja minun kakun, sillä kaikesta huolimatta olemme kuitenkin erilaiset persoonat. Mutta meidän persoonat, kuten kakun kerroksetkaan eivät riitele keskenään. No, tässä tuli kakun historiikki. Maku on, jos uskallan sanoa, lähellä taivaallista. Tein tätä juhannukseksi ja lautanen lähes nuoltiin. Mikäs sen parempi kiitos leipurille. :) Valitettavasti, kuljetusteknillisistä syistä, kakun koristelu on vaatimaton. Raastoin valkosuklaata tällä kertaa kakun päälle. Tuoreet marjat tai kermatöräykset olisivat ehkä kauniimpia. Mutta maistui se näinkin.(Pahoittelut kuvan huonosta laadusta)

Pohja

150g Digestive- keksejä (käytän light-keksejä)
3/4dl juoksevaa margariinia

Vaalea täyte

3 liivatelehteä
200g valkoista suklaata
2dl vispikermaa
2rkl maitoa
1prk vaniljarahkaa

Vaaleanpunainen täyte

3 liivatelehteä
n.200g paseerattua vadelmaa
1prk vaniljarahkaa
4-5rkl tomusokeria
2dl vispikermaa
2rkl vadelmamehua

Leikkaa leivinpaperista pala ja pingota se irtopohjavuoan pohjalle. Jauha keksit ja sekoita joukkoon juokseva margariini. Painele tiiviisti vuoan pohjalle.

Sulata valkoinen suklaa ja vatkaa kerma vaahdoksi. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sekoita jäähtyneen, sulan suklaan joukkoon rahka, liivateseos ja kermavaahto. Levitä murupohjan päälle ja laita jääkaappiin.

Vatkaa kerma. Lisää joukkoon paseerattu vadelma, tomusokeri, ja vaniljarahka. Sulata liotetut liivatelehdet vadelmamehussa ja lisää seokseen. Kaada valkoisen kerroksen päälle. Jäähdytä. Koristele maun mukaan.