torstai 28. kesäkuuta 2007

Jotain uutta, jotain nostalgista...


Oli pakko saada uusia perunoita. Torille siis. Perunoiden lisäksi ostin nipun porkkanoita, sillä olin huomannut Myllyn Parhaan Riisihiutalelaatikossa ohjeen porkkanapihveille. Siispä käsiksi missioon. Porkkanapihvit oli tosi helppo valmistaa ja suurta plussaa ohje saa keveydestään; ei rasvaa! Porkkanapihvit edustavat siis 'jotain uutta'. Nostalgiannälkään tein valkokastiketta, johon meillä perinteisesti on laitettu keitettyä kananmunaa ja ruohosipulia. Pienenä tyttönä tärkeä tehtäväni olikin auttaa äitiä hakemalla pihalta ruohosipulia kastiketta varten. (Miten pienet asiat tuntuivatkin niin tärkeiltä). Pihvit maistuivat sekä minulle, että Hassunassulle kermaviilikastikkeen kanssa. Ehkä olisi riittänyt vain jompi kumpi kastikkeista, mutta minähän en valkokastikkeestani luopunut, kun olin sitä päättänyt tehdä. :) Mutta seuraavassa reseptit.

Perinteinen valkokastike

2rkl voita
2rkl vehnäjauhoja
5dl maitoa
2 keitettyä kananmunaa pilkottuna
suolaa
ruohosipulia

Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja anna kiehua hetki. Kaada joukkoon kuuma maito koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla. Anna kiehua n. 5min. Lisää aivan lopuksi kananmunapalat ja ruohosipuli.

Kevyet porkkanapihvit uunissa (15-20kpl)

5dl maitoa
200g porkkanaraastetta
½ sipulia silputtuna
2dl Myllyn Paras Riisihiutaleita
200g raejuustoa
2 kananmunaa
½-1tl yrttisuolaa
½tl hienonnettua viherpippuria
½-1tl rakuunaa

Kuumenna maito kattilassa kiehuvaksi, lisää siihen porkkanaraaste, (hienonnettu sipuli) ja anna kiehahtaa uudelleen. Lisää riisihiutaleet ja anna kypsyä 5 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä, lisää raejuusto, munat ja mausteet ja sekoita tasaiseksi.

Ota taikinasta lusikalla nokareita pellille leivinpaperin päälle ja tasoita ne pyöreiksi pihveiksi. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla 15-20 min.

http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/reseptit/paaruoat/riisi-__suurimo-_ja_jyvaiset_ruoat/kasvisruoat/kevyet_porkkanapihvit_uunissa/

keskiviikko 27. kesäkuuta 2007

Vispipuuro


Nyt on meneillään 'pakko tyhjentää pakastin ennen mansikoita'-kausi. Valtaisa paniikki meinaa iskeä kun mansikat kypsyy kohisten. Reilulle parillekymmenelle litralle täytyisi raivata tilaa meidän pakastimeen. Vielä pitäisi keksiä käyttöä puolukoille ja sienille, sekä herneille. Niitä löytyy vielä jonkun verrankin arkusta. Ideoita otetaan todella kiitollisena vastaan. No, asiaan, eli puolukoista on pitänyt monesti tehdä vispipuuroa, mutta niin vaan ovat unohtuneet tuonne pakkaseen. Nyt sain repäistyä sen verran, että toteutin aikeeni. Eli seuraavana kotoista (tuo mieleen lapsuuden) vispipuuroa:

Vispipuuro

8dl vettä
n. 4dl puolukoita (toim.huom. hieno aromi tulee, jos osa marjoista on vadelmia)
½dl sokeria
1 1/4dl mannasuurimoita
ripaus suolaa

Kiehauta vesi ja marjat, anna kiehua n. 15 minuuttia. Mausta sokerilla ja suolalla ja tarkista hyvä maku. Siivilöi halutessasi liemestä marjan kuoret pois. Ne voi myös jättää puuroon, jolloin puurosta ei tule aivan yhtä sileää vaahtoa.

Vispaa mannasuurimot kiehuvaan liemeen ja anna kypsyä hiljalleen välillä sekoittaen 5-10 min. Anna puuron jäähtyä. Vatkaa voimakkaasti kuohkeaksi vaahdoksi, mieluiten sähkövatkaimella.

tiistai 26. kesäkuuta 2007

Vuohenjuustosalaatti ja rucolakastike


Tämän ohjeen postaus on hiukan venähtänyt, sillä tein tätä tässä taannoin "viherpommin" iskiessä kotiin. Eli pohdiskelin mihin käytän kaiken ihanan rucolan. Ohje on peräisin Ruokala.tv:stä josta hakusanalla 'rucola' ilmaantui muunmuassa tämä ohje. Pidimme tästä molemmat, mikä oli iloinen ylläri, sillä Hassunassu ei ole niin kovasti vuohenjuuston perään (toisin kuin minä).

Vuohenjuustosalaatti ja rucolakastike

1 punainen paprika
1 keltainen paprika
100g cashewpähkinöitä
200g vuohenjuustoa

Rucolakastike:
2 ruukkua rucolaa
3rkl oliiviöljyä
0,5 sitruunan mehu
valkopippuria
suolaa
2 ruukkua romaine-salaattia (käytin tammenlehväsalaattia)

maanantai 25. kesäkuuta 2007

Arkihampparit grillissä


Tässä jokunen päivä sitten grillailimme hampurilaisia, ilman mitään kommervenkkejä. Tarkoitan, että emme lähteneet kokeilemaan uusia juttuja tai hienompia raaka-aineita vaan kyseessä oli hyvää perusmättöä. :)
Minä olen ihastunut Raision Go Green Soija-chilipihveihin (kaupan pakastealtaasta). Ne toimivat loistavasti myös hampurilaispihvinä. Saman sarjan soijapyörykät vievät meikäläisen kielen! Mutta siis takaisin asiaan. Eli minä paistelin purilaiseni väliin noita soijapihvejä, Hassunassu puolestaan valmisti nopeat jauhelihapihvit sika-nautajauhelihasta, persiljasta, sipulista ja suolasta ja pippurista. Näiden lisäksi hampurilaisten väliin laitettiin majoneesia, sipulirenkaita, tomaattia ja ketsuppia. Ah niin hyvää! Yleensä teemme myös Coleslaw-salaatin, mutta nyt ei ollut tarmoa siihenkään. Mutta taas jälleen voi todeta, että helpollakin saa hyvää.

tiistai 19. kesäkuuta 2007

Aurinkoinen tomaatti-fetapiiras


Oli taas tarvetta suolaiselle piirakalle, joten surffailin netin ihmeellisessä maailmassa ja löysin Myllyn Parhaan leivontasivuilta ohjeen tälle piirakalle. Tosin, itse tein täytettä kaksinkertaisen määrän, sillä käytin valmiin piirakkavuoan sijasta valmista piirakkataikinaa, jolla vuorasin normaalikokoisen piirasvuoan. Ohjeen täyte ei näin ollen olisi riittänyt. Laitan nyt alkuperäisen ohjeen sijasta oman versioni, jolla lopputuloksesta tuli mielestäni loistava. Jälleen yksi piirakkasuosikki listalleni! (Pahoittelut kuvan heikosta tasosta)

Aurinkoinen tomaatti- fetapiiras

1kpl Sunnuntai piirakkapohja

Täyte

200g aurinkokuivattua tomaattia pilkottuna (laitoin puolet öljyyn säilöttyjä, puolet kuivia)
200g fetajuustoa kuutioina
4 kananmunaa
2dl ruokakermaa
1tl chilipippuria (chilijauhetta)
1dl pinjan siemeniä

Vuoraa vuoka piirakkataikinalla. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja levitä seos piirakkapohjalle.
Paista uunin alimmalla ritilätasolla 35-40min, tai kunnes piirakka saa kauniin värin.
(Myllyn Parhaan vinkkinä oli käyttää myös sinihomejuustoa fetan tilalla)

Tässä välissä on kehuttava aurinkokuivattuja, EI öljyyn säilöttyjä tomaatteja. Olen pitkään, ja epätoivoisesti etsinyt niitä kaupoista, heikohkolla menestyksellä. Mutta esim Tampereella Punnitse ja Säästä-liikkeestä niitä saa! Hintakaan ei ole kova verrattuna pieniin pusseihin, joita olen joskus esim Stockan Herkusta hamstrannut. Parhaat aurinkokuivatut tomaatit saanee silti Italiasta, oman kokemukseni mukaan. Mutta matkan puutteessa nämä kotoiset löydökset tuovat makumatkojen muistot mieleen. :)

maanantai 18. kesäkuuta 2007

Mmm, jäätelöä!


Tampereen reissun kohokohtia oli Tampereen Jäätelötehtaan Gelateriassa nautittu jäätelöannos. Vohveli paistettiin paikan päällä, ja maistui hyvältä, eikä vain 'pahvilta' niinkuin suurin osa vohveleista. Jäätelömakuja riitti, ja valinnanvaikeushan siinä iski. Kyseinen paikka löytyy Siperia-keskukseen johtavasta alikulusta, The Grill- ravintolan vierestä. Suosittelen lämpimästi! Kuvan annoksen hinta oli 5€, mikä oli minusta kohtuullinen hinta moiselle herkulle.

Pienet rucola-piiraat


Näihin pikku piiraisiin bongasin ohjeen Iloleipurin silikonivuokamainoksesta.Olivat helppoja valmistaa ja hyvän makuisia. Pakastin piirakoita, kun ovat kätevässä annoskoossa.

Pohja

3dl vehnäjauhoja
125g pehmeää voita
1tl suolaa
2rkl kylmää vettä

Täyte

2 ruukkua rucolaa
2tl sinappia
125g ricottaa tai maustamatonta tuorejuustoa
1dl kuohukermaa (käytin ruokakermaa)
2 munaa
2rkl parmesan raastetta
1tl suolaa
1tl rouhittua mustapippuria
12-18 kirsikkatomaattia

Nypi kaikki pohjan ainekset keskenään. Pidä jääkaapissa n. puoli tuntia ja valmista sillä aikaa täyte.
Hienonna rucola. Sekoita rucola, sinappi, juusto, kerma ja munat keskenään kulhossa. Lisää lopuksi parmesan raaste ja mausteet.

Jaa pohjataikina 12 osaan ja painele taikina muffinssipellin vuokiin, pohjalle ja reunoille.Laita täytettä kuppeihin ja viimeiseksi painele puolitetut kirsikkatomaatit täytteeseen. Paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia.